Aktuality

Novinky z kulturního dění

Mezinárodní den jazzu je hudební oslavou svobody

Mezinárodní den jazzu je hudební oslavou svobody

Čt 29.duben 2021

Svůj vlastní den přiřkla Jazzu v roce 2011 organizace UNESCO pod záštitou slavného pianisty Herbieho Hancocka. Stále se ukazuje, že právě tento žánr dovede s lehkostí probouzet svobodu a přátelství, které jsou i jeho hlavními hodnotami.  

Ačkoliv se oslavy, které vycházejí na 30. dubna, přesouvají již druhý rok do online prostoru, nabízejí příležitost všem sdružením, školám, umělcům, historikům, publicistům a jazzovým nadšencům z celého světa oslavit a vyzdvihnout význam jazzu, připomenout jeho kořeny, žánrovou pestrost a vývoj, ale také představit jeho současnost a budoucnost. 

Vernisáž k uctění jazzu

Například Americké centrum v Praze zve v tento den, 30. dubna, od 16.00 veřejnost na zahájení virtuální výstavy nejlepších snímků ze soutěže World Jazz Photo 2021. Součástí bude také vystoupení mladých hudebníků, kteří se účastní festivalu Jazzinec. Vernisáž zahájí Erik Black, kulturní atašé Velvyslanectví USA v Praze.

JFB On Screen: Jiří Levíček Trio

Slavnostní atmosféru jistě navodí i koncert jednoho z nejžádanějších pianistů, aranžérů a skladatelů na české jazzové scéně Jiřího Levíčka, který se svými spoluhráči Peterem Kormanem (kontrabas) a Martinem Novákem (bicí nástroje) představí svůj nový projekt Stay in Tune.

Série jazzových koncertů

Svou programovou nabídku věnuje jazzu také Česká televize, která zařadila trojici jazzových koncertů na tři nedělní večery v rámci programu ČT art. V nadcházejících dvou, nejprve 2. května, se představí mimořádně oblíbená jazzová formace Robert Baltazar Trio s Danem Bártou a scénickým trumpetistou Kornélem Feketem. O týden později, tedy 9. 5., se diváci mohou těšit na brněnský bigband Cotatcha Orchestra s hostující zpěvačkou Lenkou Dusilovou.
V den svátku jazzu, tedy 30. dubna vysílá Český rozhlas Vltava v rámci hlavního programu globálních oslav Jazzový podvečer s Ondřejem Pivcem, držitelem Grammy a Ceny Anděl, jež zahajoval trojici koncertů české televize již v neděli 25. 4. 

 

Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-03-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-03-titulka

Stáhnout

Kino Vlast

od 2810

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.