Program akcí

Program akcí

Merta | Hrubý | Fencl + kapela Hromosvod

16
říjen
Merta | Hrubý | Fencl + kapela Hromosvod

Merta | Hrubý | Fencl + kapela Hromosvod

Út | 19.00
Kino Vlast

Veterán, základní kámen českého písničkářství, čerstvý člen Síně slávy Vladimír Merta a dvakrát mladší muzikanti z folk-rockového Hromosvodu pokračují ve společném koncertování, které započalo v únoru 2012, o dva roky později se do soukolí přidal i fenomenální houslista Jan Hrubý – s Mertou se potkává „periodicky“ několik desítek let. Kombinace pracovně nazývaná Mertohrubosvod triumfovala m.j. na festivalech Trutnoff, Colours nebo na Folkových prázdninách v Náměšti, letošní specialitou je i okénko věnované Hrubého sedmdesátinám.

Na úvod koncertu zahraje několik písní Ondřej Fencl se skupinou Hromosvod, její chytlavý folk-rock místy podbarvuje na saxofon všetečný Vladimír Merta. Střední část je věnována stěžejním písním Mertovým ze 70. a 80. let (Kocovina, Astrolog, Chtít chytit vítr, Harmonie, Vzdálené výstřely, Začouzené sklíčko, Kecy…), virtuózní kytaru a charakteristický zpěv protagonisty při tom na klavír doprovází třicátník Fencl a kouzlení jednoho z nejosobitějších českých smyčcových mágů Jana Hrubého. Příležitostně se přidává i houslistka Hromosvodu Hana K. Vyšínská (m.j. Inflagranti), čímž vzniká nevídané smyčcové dvojspřeží (blondýna a šedivý strom). To pak spolu s rytmikou a flétnou dominuje i třetí části vystoupení, kdy spojují své síly trio a celá kapela, tedy sedm muzikantů dohromady. Dojde jak na kapelní úpravy Mertových klasik (Madonna Decibela, K pětadvaceti, Sjezd upírů…), tak na stěžejní songy, které proslavily Hrubého (Funebráci, Večernice…), jemuž je v programu v rámci jeho sedmdesátin věnováno speciální okénko.

Hlavní postavou je bezesporu nestor VLADIMÍR MERTA, který alby Domilováno (2013) a Imagena (2014) dokázal, že ještě rozhodně nepatří do starého železa a má co říct nejen skrz své dávné hymny. Jak stěžejní podpoře se bard stále těší dokázal nedávný vyprodaný koncert k sedmdesátinám v pražské Akropoli, kam přišli poblahopřát mimo jiné pánové Nohavica, Mišík, Prokop nebo Redl… HROMOSVOD si místo na slunci teprve hledá (resp. trpělivě buduje). Možná ho najde se čtvrtou řadovou deskou Divoký ticho Žižkova. Jan Hrubý, dlouholetá hudební opora Michala Prokopa, Vladimíra Mišíka a dalších velikánů, vše velkolepě podtrhuje smyčcovými tahy, které nemají na scéně obdoby.

Vstupné:

Pořádá: KulturaFM

 


Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

od 11.4.

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.