Program akcí

Program akcí

Petr Raška: Where is Amy?

26
květen
Petr Raška: Where is Amy?

Petr Raška: Where is Amy?

So | 08.00
Národní dům

Pá 4. 5. / 18.00 / Vernisáž

Die andere seite / Metabolismus / Papež František- peklo není


Petr Raška http://www.raska-petr.cz/ se své tvorbě se zabývá převážně figurativními kompozicemi podanými volnou malířskou formou. Postupnou stylizací figur, portrétů a krajin se občas dostává na pomezí abstrakce. Formálně je v jeho tvorbě cítit vliv symbolismu a jeho spojení s expresí a zájmem o vizualizaci psychických stavů. Ovlivnil ho také informel a abstraktní expresionismus. Obsahová stránka jeho prací je inspirována poznatky hlubinné psychologie, vztahu vědomí a nevědomí, Freudovou koncepcí protikladného působení pudu života a pudu smrti a Jungovou naukou o archetypech. Inspiruje ho ostravská industriální architektura, prolínání strohé techniky strojů a staveb a organických tvarů trubek napodobujících přírodu.

Petr Raška o výstavě:

Where is Amy? Věta z městečka Twin Peaks. Amy se vnořila do letokruhů dřeva, jiné dimenze. K názvu výstavy mě inspiroval papež František, který řekl, že žádné peklo není, duše lidí, kteří nebudou spaseni se prostě rozplynou…Připomnělo mi to obraz Edvarda Muncha ,,Metabolismus“, muž a žena, jako Adam a Eva stojí v lese, mezi nimi strom, jehož kořeny v podzemí objímají lebku. Naznačuje mytologický koloběh. Ježíš byl ukřižován na kříži z dřeva stromu poznání z Ráje. Pod křížem se zobrazuje Adamova lebka (samotná Golgota je lebka) – kruh hříchu se uzavírá. Čili ne rozplynutí ale ,,metabolismus“ vznikání a zanikání, vzájemné požírání, vylučování, tlení a bujení – recyklace – těla do hlíny, duše do kolektivního nevědomí.


Zaujala mne myšlenka, že materie přírody je tvořena zbytky těl, její rytmus zbytky duší – proto možná některé dřevo tak krásně a teskně hraje v houslích – jako Amy.


Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-03-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-03-titulka

Stáhnout

Kino Vlast

od 2810

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.