Program akcí

Program akcí

Světem na kole

23
leden
Světem na kole

Světem na kole

Út | 08.00
Kino Vlast

Skrz objetiv cyklocestovatele Martina Stillera se podíváme do míst, která procestoval na svých cestách různě po světě - po Evropě, ostrově svobody Kubě, severní Americe nebo vzdálené Austrálii.

Tato premiérová výstava je postupným vyústěním Martinových cestovatelských aktivit - cestovat a sportovat, uskutečnit z toho promítání, napsat o tom knihu, natočit film a nyní konečně uspořádat vlastní fotografickou výstavu. Motto závěrem "Plňme si své sny".

Martin Stiller

Ročník 1980, vystudoval obor Geovědní a montánní turismus na VŠB-TU Ostrava a poté Management a marketing na UTB ve Zlíně.

Rodák z Broumova, z oblasti pískovcových skal. Více než 10 let strávil v zahraničí (Německo a Rakousko), kde mimo jiné pracoval na alpských horských chatách. Poté se usadil v Metylovicích, kde v regionu Beskyd již více než 10 let pořádá různé sportovní a kulturní akce, festivaly a aktivity pro rodiny s dětmi.

Vlastní akreditaci průvodce pro činnost horskou a je také kvalifikovaným průvodcem cestovního ruchu. Aktivně se zabývá turistikou, VHT a především cykloturistikou. Je členem českého klubu cestovatelů.

Na kole projel velkou část Evropy. V létě 2001 podnikl náročnou cykloexpedici "Na kole napříč Evropou z Čech až do Afriky" – 5750 km v 10 státech a na 2 kontinentech. V sedle svého kola zdolal také cca 120 horských průsmyků a sedel. Na přelomu roku 2007-2008 uskutečnil  9320 km dlouhou cykloexpedici napříč celým australským kontinentem ze západu na východ. V roce 2010 následovala půlroční cyklocesta Amerikou, při níž Martin se ženou Renčou našlapali na svých kolech 7000 km po Kubě, Mexiku a USA. Z této cyklocesty vydali také knihu „Světem na kole“.

Cyklocestování se stalo jeho vášní a vedlo ho k založení prvního ryze cyklocestovatelského festivalu „Cyklocestování“, který se koná tradičně ve Frýdku-Místku, Hradci Králové a Brně.

Do dnešních dnů procestoval více než 40 zemí a tím rozhodně jeho cestovatelské plány nekončí. Cestování se stalo jeho životem, drogou i radostí, které se hodlá věnovat i v budoucnu.

Jako horský průvodce působil např. ve Walliských či Julských Alpách, v pohoří Dachstein, na Ukrajině, v Norsku, na Islandu, v Keni a také Pákistánu.

Jeho koníčkem je poznávání nových krajů, outdoorové sporty a rád také fotografuje. Ze svých cest a expedic pořádá cestopisná promítání, která prezentuje s velkým ohlasem již několik let po celé České republice i v zahraničí.

Občas publikuje své články v časopisech se sportovní, cestovatelskou a outdoorovou tématikou, v denním tisku, regionálních magazínech apod. Zajímavého vyprávění se spoustou zážitků také rádi využívají redaktoři Českého rozhlasu a České televize.

Od začátku roku 2015 spolu s parťákem Michalem Hase přebírají chatu Prašivá, zahajují projekt „Vzkříšení horské chaty Prašivá“ a s pomocí desítek dobrovolníků, firem, obcí a dalších nadšených podporovatelů rekonstruují chatu Prašivá, aby ji navrátili zašlou tradici, lesk a slávu.


Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-03-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-03-titulka

Stáhnout

Kino Vlast

od 2810

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.