Aktuality

Novinky z kulturního dění

Foyer KINA≈VLAST získá novou tvář

Foyer KINA≈VLAST získá novou tvář

Út 24.červenec 2018

Rekonstrukce foyer kina Vlast je jedním z plánovaných projektů Kultury FM. Studii vypracoval místní architektonický ateliér Kielar ve spolupráci s vedoucí kina Ladou Žabenskou. Proč rekonstruovat foyer kina a na co se návštěvníci kina mohou těšit? O připravovaném projektu jsme si povídali s jeho autory.


Odkud přišel první impulz a proč jste se rozhodli foyer rekonstruovat?

Lada Ž.: Do kina Vlast chodím už od patnácti. Mezitím jsem strávila mnoho let na studiích a prací v Brně, Praze, Ostravě a Paříži. Za tu dobu jsem navštívila řadu kin a měla jsem pocit, že od mé první návštěvy kina Vlast uteklo moře času, ale když jsem se do kina v roce 2017 vrátila, tentokrát jako jeho vedoucí, došlo mi, že se v něm za těch posledních třináct let příliš nezměnilo.


Z jaké doby pochází stávající podoba kina?

Lada Ž.: Kino vzniklo krátce po první světové válce. Jeho stávající podoba ale pochází z roku 2002, kdy bylo rekonstruováno jako divadelní prostor a kino zároveň, díky tomu máme v sále poměrně špičkové divadelní vybavení. Bohužel zvolené materiály ve foyer již dosluhují a působí zastarale.


Jaký je tedy hlavní důvod rekonstrukce?

Lada Ž.: Jak již zaznělo, materiály použité v předsálí jsou zastaralé a působí stroze. Nyní si ve foyer pohodlně sedne tak deset diváků, což je při kapacitě sálu přes 200 míst absolutně nedostačující. Bar je také nepraktický, takže u něj vznikají dlouhé fronty, a proto má jen omezenou nabídku. Chceme vybudovat moderní a útulnou kavárnu s barem, kde se budou diváci rádi setkávat i mimo projekce. Věříme, že to pozitivně přispěje k budování divácké komunity. Představte si, že vidíte skvělý film, který vás zasáhne, ale nemáte si o něm s kým popovídat. V kavárně to možné bude!

Prezentace BAR BOČNÍ

Slyšela jsem, že se v kavárně bude také promítat. Je to pravda?

Lada Ž.: Ano. To je další velmi důležitá součást našeho projektu. Všechna kina se dnes snaží najít prostor pro další malé sály, aby uspokojila diváckou poptávku a dosáhla co největší pestrosti programu. Nám se prostor pro plnohodnotný sál nepodařil najít, proto jsme se rozhodli instalovat promítací techniku přímo do kavárny stávajícího předsálí. V tomto nápadu nás finančně podpořil i Státní fond kinematografie, takže tady od září budeme promítat dokumenty, animované filmy pro dospělé, filmové klasiky, ale i krátké filmy.


Budou zde uváděny i premiéry? Pro jaký typ filmů je prostor určen?

Lada Ž.: Nikoli. Nejedná se o plnohodnotný sál v DCI standardu, ale o pouhý e-cinema sál. To znamená, že zde můžeme promítat starší filmy, případně nezávislé filmy, které nám v době premiéry distributor poskytne i na blu-ray disku. Výhodou je, že můžeme s minimálními náklady uspořádat projekce, u kterých očekáváme nízkou návštěvnost – školní projekce pro jednu či dvě třídy, bijásky pro mateřinky nebo projekce pro seniory. Dlouhodobě nám také chyběl příjemný komorní prostor pro menší besedy s projekcemi, přednášky, či jiná komorní vystoupení.


Vraťme se k samotnému řešení prostoru foyer. Razantně jste v architektonickém návrhu změnili jeho organizaci. Proč?

Václav K.: Stávající stav není vyhovující pro plánovaný záměr a zároveň dnes dosluhuje. Lidé se nemají kam posadit. První nepříjemné fronty se vytváří už u pokladny v zádveří a druhé pak u baru. Nejdříve jsme mysleli, že prostor pouze modernizujeme bez větších organizačních změn. Zjistili jsme ale, že pohyb návštěvníků v prostoru vůbec nefunguje a že je potřeba tento problém uchopit více komplexně. Srdcem prostoru se stává bar. Došlo nám, že nejlogičtější umístění baru se nabízí na místě šatny. Vybouráním nenosných příček jsme získali krásný osmi metrový bar, který nám bude moci závidět ne jedno kino či kavárna.


Má foyer kina nějakou přednost, kterou chcete zachovat?

Václav K.: Spíše než zachovat bychom chtěli prostor očistit a obnovit zajímavé a hodnotné historické prvky.   Pokladnu vracíme na historické místo, jak jsme zjistili z původní projektové dokumentace (dnešní kanceláře), a šatnu přesouváme na místo stávajícího baru. Diváci tak logicky vstoupí historickým vstupem, koupí si vstupenku, odloží si do šatny a plynule mohou pokračovat na bar či do sálu.

Prezentace pudorysy

Prezentace CELNI BAR

A jak se foyer změní vizuálně?

Václav K.: Prostor je v současné době odříznut od denního světla a vnějšího prostoru. Rozhodli jsme se proto v návrhu vybourat stávající pokladnu, rozšířit tím prostor kavárny a dostat do něj denní světlo. Snížený strop s umělými podhledy a zářivkami také působí dosti stísněně a neutěšeně. Odhalíme proto původní betonové stropy, opravíme a opatříme originálními svítidly z filmových cívek, která přispějí k vytvoření kavárenské atmosféry. Celkově se změní barevné ladění prostoru. Stávající dřevěné obložení nahradí předstěna. Červená litá podlaha bude například navazovat na červené sedačky v sále.

  

Jaké jsou šance, pokud jde o realizaci projektu?

Lada Ž.: V celém rozsahu studie? Já věřím, že veliké. Řada zřizovatelů si dnes uvědomuje, jak důležité je do kin investovat. Po letech diváckého boomu je investice do rozvoje kin přirozeným krokem kupředu. Například v Biografu Český ráj v Jičíně v červnu dokončili rekonstrukci za desítky milionů korun, čímž se jičínské kino stalo nejmodernějším „kamenným“ kinem v Česku.

Václav K.: První fáze projektu se zrealizuje už toto léto, kdy nakoupíme nový nábytek a opatříme foyer promítací technikou. Druhá fáze projektu zahrnující větší stavební úpravy proběhne snad v roce 2019.

Prezentace pokladna a satna

Čekají kino v rámci modernizace i nějaké další změny?

Lada Ž.: Naše kino bylo digitalizováno v první vlně digitalizace v roce 2009. Tyto technologie začínají dosluhovat, takže nás brzy čeká také redigitalizace stávající promítací techniky. V následujících pěti šesti letech se také v kinech stane standardem pro zvuk systém Dolby Atmos, který nabízí dokonalý 3D prostorový zvuk. Musíme se také připravit na to, že se filmy v dohledné době budou distribuovat výhradně přes internet. Zkrátka v kině je stále co modernizovat.

Rozhovor připravila Michaela Davidová.


Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

od 11.4.

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.