Aktuality

Novinky z kulturního dění

Behind The Door – 20. výročí

Behind The Door – 20. výročí

Út 19.září 2023

Před pěti lety slavila frýdecko-místecká kapela patnáct let svého působení koncertem ve Vlasti.  Své „dvacátiny“ oslaví v rámci letošního Jazzu ve městě ve frýdeckém Klubu Stolárna (Pá 6. 10. 2023). V plánu je již také velké turné na příští rok a další deska.

 

Co všechno má Behind The Door v plánu uskutečnit v rámci kulatého výročí společného účinkování?

Od vydání naší poslední desky RA! vzniklo několik nových skladeb od různých autorů z kapely a tyto skladby budeme chtít představit našemu domácímu frýdecko-místeckému publiku. Určitě pak zazní také skladby z desky RA!, která sklidila kladné reakce napříč českou hudební scénou, takže se posluchači mají dle našeho názoru nač těšit. K jubileu chystáme také vydání nových dvou skladeb v podobě live session, na jejichž dokončení v současné době usilovně pracujeme. Výroční koncert ve Stolárně bude pro letošní rok exkluzivní, protože to bude zároveň náš poslední koncert v tomto roce. Koncertní tour k jubileu pak plánujeme hlavně na rok 2024. No a v kapele se začíná pošuškávat o další desce, takže uvidíme, jak to dopadne.

Jako muzikanti jste společně hráli už v kapele Šuba Duba Band jako středoškoláci, pak vznikli Behind the Door. Současná kapela se také neustále vyvíjí...

Všichni do jednoho jsme se naplno začali věnovat hudbě, která je naším každodenním zájmem a zaměstnáním. Vystudovali jsme hudební školy a všichni jsme doslova nasákli hudbou mnoha žánrů a tím získali rozhled a zkušenost, kterou jsme jako študáci neměli. Ten posun, ať už v ovládání nástrojů nebo v hudební invenci, je za těch dvacet let, doufám, znát (úsměv, pozn. red.).

Většina muzikantů Behind the Door hraje také v dalších kapelách a projektech. Je to pro vás výhoda, že se můžete navzájem obohacovat?

Myslím, že určitě. Každý působíme v dost odlišných projektech a každý z nás je žánrově ukotven malinko jinde. Když se pak potkáme u tvorby nových skladeb, ty naše mikrosvěty se pak propojí, někdy ovlivní, někdy střetnou a vznikne tím něco osobitého. I proto jsou pak Behind the Door rozpoznatelní od jiných jazzových a fusion kapel.

Během společného působení jste nahráli čtyři studiová alba, za to poslední (RA!), vydané v prosinci roku 2020, jste získali cenu Jantar v kategorii Kapela roku 2020. Co bylo inspirací pro jeho vznik?

Velkým impulsem pro kapelu byl příchod pianisty Ondřeje Valenty, který se okamžitě zapojil autorsky. Čtyři Ondřejovy skladby vytvořily kostru desky RA! a dalších několik jeho věcí jsme hráli na koncertech, i když se na desce neobjevily. Myslím, že výsledku pomohla i krásná soustředění v Jeseníkách a Beskydech, kde jsme materiál na desku dávali postupně do kupy a samozřejmě pak souhra na koncertech, kde jsme si postupem času ověřili, co funguje a na čem je třeba ještě zapracovat.

Jaká je konkurence v oblasti moderní jazzové hudby s prolínáním dalších hudebních žánrů? 

Myslím, že více než u ostatních žánrů je pro současný jazz signifikantní osobitá hudební tvář každého jednoho interpreta. Málokdy se střetne posluchač s tím, že někdo zní stejně jako ten druhý. Interpretů a kapel je mnoho, otázka je, jak je to s posluchači…

Krédem vaší hudby je mimo jiné i humor. Jak se dá (v hudbě) vyjádřit?

Možností je nepřeberné množství, například hra s formou, zvukem, improvizací… Těch způsobů a cest je v podstatě nekonečno, záleží jen na fantazii. V „Behajndech“ jsme například v jinak instrumentální hudbě občas použili drobné vokální zpestření. Mnozí naši příznivci si jistě vzpomenou na osobitou píseň Kůň nebo vážnou skladbu Válka, kde jsme vokál použili. V neposlední řadě také výkřik RA! dal název celé desce.

Lenka Vašková


O kapele:

Behind the Door je instrumentální sexteto, se dvěma dechovými nástroji v čele, barevně zajímavou kombinací flétny a saxofonu. Jejich tvorba čerpá snad ze všech zákoutí hudby - nejčastěji jsou v ní slyšet inspirace fusion, latinjazzu, moderního jazzu či prvky vážné hudby.

Členové kapely se potkali již na ZUŠ ve Frýdku-Místku v tehdy školní kapele Šuba Duba Band, kterou vedla dnes již hudební legenda Milan Michna.

Členové Behind The Door  jsou profesionální muzikanti, kteří jsou/byli také součástí předních kapel české rockové a popové scény, jako jsou Čechomor, Sexy Dancers, Vltava nebo David Stypka&Bandjeez.

Behind the Door během svého působení nahrála čtyři studiová alba, za to poslední (RA!), vydané v prosinci roku 2020, jste získali cenu Jantar v kategorii Kapela roku 2020.

Behind The Door slaví letos 20 let od svého vzniku a na rok 2024 plánují velké tour. 


Složení kapely:

Ladislav Muroň - příčná flétna / flute

Ondřej Klímek - saxofon (tenor, soprán) / saxophone (tenor, soprano)

Radim Přidal - kytara / guitar

Ondřej Valenta - piano, klávesy / piano, keyboard

Lukáš Čunta - baskytara / bassguitar

Matěj Drabina - bicí / drums

Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

web zadní strana

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.