Aktuality

Novinky z kulturního dění

Fragile: Každá rytmická či intonační nepřesnost je vidět jako škrábanec na čirém skle

Fragile: Každá rytmická či intonační nepřesnost je vidět jako škrábanec na čirém skle

Út 23.leden 2024

Slovenská vokální skupina složená z výrazných pěveckých osobností působí na hudební scéně již od roku 2004 − letos tedy slaví už 20 let své existence. Jak složité je natrénovat autenticky skladbu bez pomoci jakéhokoliv hudebního nástroje? Je možné při vystupování na pódiu skloubit preciznost a zároveň humor?


Na jakou hudbu se zaměřujete?

Je to široká škála. Od ľudovej hudby, cez jazz až po rock či pop. Starostlivo však vyberáme skladby, ktoré budú znieť dobre v našom vokálnom prevedení.

Jak náročné je interpretovat píseň bez doprovodu hudebních nástrojů, které nahrazují „pouze“ hlasy? Co všechno je třeba vzít v úvahu?

Vyžaduje si to veľmi citlivý aranžérsky prístup, aby danej piesni nebolo ublížené, aby bola vystihnutá jej podstata a zároveň aby bol využitý vokálny potenciál kapely. To si vyžaduje nielen značné úsilie, ale aj skúsenosti. A čo sa týka samotnej interpretácie, tak tam, kde spevákom v bežných hudobných skupinách pri speve pomáhajú hudobné nástroje, tam si musia speváci v a cappella formáciách vystačiť iba so svojím hlasom. Keďže sa niet za čo skryť, musí byť pri speve a cappella všetko čisté a dokonalé.

Skupinu tvoří slovenské osobnosti známé z televizních obrazovek a divadel, český divák pozná jistě tvář zpěvačky a herečky Soni Norisové. Jak se dá skloubit působení ve Fragile s další prací jednotlivých členů?

Je to určite veľká výzva, no keď sa to podarí, máme veľmi dobrý pocit. Zároveň viem, že aj z dlhodobého hľadiska sa to určite vyplatí, aj kolegovia sú tým pádom ako umelci plne využití a spokojní.

Slovo „fragile“ znamená „křehký“ a stejně jako sám název skupiny vystihuje podstatu celého žánru a cappella (zpěv bez hudebních nástrojů), kdy je určitě obtížné skrýt případné nedokonalosti. Je možné při vystupování vůbec improvizovat?

Keď spolu muzicíruje skupina spevákov bez doprovodu hudobných nástrojov, neskryje sa žiadna nedokonalosť. Každú rytmickú či intonačnú nepresnosť je vidno ako chybičku krásy, podobne ako je vidno škrabanec na čírom skle. Aj malá nepozornosť jedného zo spevákov stačí na to, aby sa hudobná pyramída hlasov v okamihu rozsypala. Takže každý má presne daný svoj part a partitúra je teda exaktná. Ale áno, aj tak existujú plochy, kde je popri tom všetkom improvizácia možná, niekedy priam žiadúca.

Stalo se vám, že před koncertem onemocněl některý z členů, a museli jste narychlo doplnit chybějící "článek“?

To je Achillova päta vokálnych skupín. Samozrejme, ani nás tieto situácie neobchádzajú. Máme však už za tie roky na toľko široký repertoár a najmä skúsených spevákov, že aj tieto situácie vieme zvládať. Samozrejme uľahčuje to i fakt, že fungujeme na princípe alternácií a každý v kapele má, aj z tohoto dôvodu, svojho alternanta.

Na Slovensku patříte v této kategorii ke špičce − za svou práci byla kapela Fragile 3 roky po sobě oceněna slovenskou cenou OTO, spolupracovali jste i s předními československými zpěváky, jako je Helena Vondráčková či Richard Müller. Máte třeba nějaké vzory v zahraničí?

Zostávame zatiaľ v Európe, no máme vzory z celého sveta. Napr. švédsku skupinu The Real Group, americkej skupiny Take 6 či Pentatonix a mnohé ďalšie.

Kromě výborné hudby jsou vaše koncerty známé i podmanivým humorem nejen díky částečnému hereckému zastoupení v kapele. Je pro vás humor i pomyslným kořením či dokonce hnacím motorem?

Hnací motor je asi silné slovo, no musím uznať, že postupne sa humor stal dôležitou súčasťou našich koncertov. Keďže sa snažíme ľudí nielen potešiť dobrou hudbou, ale aj zabaviť, tak je to veľmi prirodzené. Ale samozrejme hudba je prvoradá a hnacím motorom nášho už 20-ročného fungovania je naša vášeň pre a cappella žáner.

Lenka Vašková, odpovídala kapela Fragile

 


Koncert FRAGILE | 25. února 2024 | Nová scéna Vlast Frýdek-Místek

Fragile tvoří: Braňo Kostka, Soňa Norisová, Jana Golis, Svetlana Rymarenko, Slavo Košecký, Martin Madej a Jožo Hečko.

Alternujícími členy skupiny jsou: Peter Lacho, Martin Klempár, Daniela Tomešová, Karolína Majerníková a Anabella Mollová.

Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

web zadní strana

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.