Aktuality

Novinky z kulturního dění

100 let Františka Vláčila

100 let Františka Vláčila

Čt 15.únor 2024

19. února letošního roku uplyne přesně 100 let od narození Františka Vláčila, velikána československého filmu, autora snímků Markéta Lazarová či Dým bramborové natě. Nás může těšit skutečnost, že ačkoli se narodil na polské straně Těšína, jeho osobnost je přímo spjata s Frýdkem-Místkem, kde prožil formativní léta svého života. Jeho otec, voják a legionář, byl totiž v roce 1928 z Těšína převelen a s celou rodinou putoval do tehdejšího Místku, kde mladý František navštěvoval obecnou školu chlapeckou a později také místní státní reálné gymnázium. Při svém studiu projevil výtvarné nadání, věnoval se malování a zapojil se i do školního divadelního souboru. Po přesídlení do Brna, kde dokončil gymnázium a absolvoval vojenskou službu, začal při studiu dějin umění a estetiky působit ve Studiu kresleného filmu Brno, odkud se přes Armádní film dostal až na Barrandov. Zde v roce 1959 natočil svůj první celovečerní film Holubice, kterým se přihlásil k české poetické linii a tu dále prohloubil jak v historických baladách Ďáblova past, Marketa Lazarová či Údolí včel, tak ve filmech tematizujících druhou světovou válku Adelheid či Stíny horkého léta. Projekcí filmu Adelheid, přímo na Vláčilovy "sté narozeniny", si tohoto velikána připomeneme a budeme v tom v rámci Filmového klubu pokračovat i během roku. Adelheid s vynikajícím Petrem Čepkem v hlavní roli je také jedním ze dvou mistrových filmů, který prošel digitální restaurací.

Statutární město Frýdek-Místek uctí režiséra Františka Vláčila pamětní deskou a 19. února 2024, v den, kdy se režisér v roce 1924 narodil, vyhlásí soutěž, do níž budou moci výtvarníci hlásit své návrhy na realizaci pamětní desky.

Více na webu města https://1url.cz/vuX31

100 let Františka Vláčila | Adelheid | 19. 2. 2024

Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

web zadní strana

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.