Aktuality

Novinky z kulturního dění

Nordická sezóna: Cyklus besed, výstav a severských filmů

Nordická sezóna: Cyklus besed, výstav a severských filmů

Ne 15.leden 2023

Cyklus přednášek a výstav o česko severské spolupráci na poli vědy a kultury. V sobotu 21. 1. vás zveme na přednášky českého diplomata Zdeňka Lyčky a vědce Josefa Elstera o Arktickém festivalu, výzkumné stanici Josefa Svobody na Svalbardu, Centru polární ekologie v Českých Budějovicích a bioprospekci v polárních oblastech. V dokumentárním filmu z produkce Galerie Jaroslava Fragnera se podíváme na umělecké a architektonické intervence v Islandské krajině a s vizuální umělkyní Nikolou Brabcovou budeme vyrábět obrazy z mořských řas, proto určitě doražte i s dětmi.

Již od 18. ledna můžete ve foyer Kina Vlast po dobu jednoho měsíce navštívit výstavy o aktuálním působení českých vědců v Arktidě, knižní ilustrace a obrazy Julia Payera, největšího arktického badatele pocházejícího z českých zemí, a výstavu Severské jazyky, která atraktivní formou krátkých textů, příkladů přísloví a jazykových perliček představí hlavní i minoritní jazyky, kterými se mluví na severu Evropy.

Přehlídka současných severských filmů SCANDI již devátým rokem nabízí to nejlepší z kinematografií Dánska, Švédska, Finska, Norska a Islandu. Diváci během několika dní zhlédnou výběr filmů, které reprezentují a po čase definují nejen producentské kvality konkrétní krajiny, ale celého severského regionu. V rámci přehlídky uvidíte film UFO Švédsko o dospívající dívce, která má podezření, že jejího otce uneslo UFO, či norskou výbušnou komedii o maloměstském samotáři Bombastický Johan. Jako bonbónek pak promítneme první díl dnes již klasické dánské trilogie Dealer (nejen) s Madsem Mikkelsenem.  

Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

od 11.4.

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.