Program akcí

Program akcí

RENESANČNÍ ČLOVĚK FERDIŠ DUŠA

28
březen
RENESANČNÍ ČLOVĚK FERDIŠ DUŠA

RENESANČNÍ ČLOVĚK FERDIŠ DUŠA

Út | 17.00
Muzeum Beskyd
V letošním roce si připomínáme dvě významná výročí malíře, grafika, ilustrátora a keramika Ferdiše Duši. Narodil se 13. ledna 1888 ve Frýdlantu nad Ostravicí, zemřel 1. prosince 1958 tamtéž. 

Ferdiš Duša byl nejen výtvarníkem, ale také velkým sběratelem. Vlastnil rozsáhlou knihovnu, ve které byly tituly z různých vědních oborů (výtvarné techniky, dějiny umění, etnografie). Měl velký soubor podmaleb na skle, sbíral výšivky, kramářské písně, keramiku, papírové betlémy atd. Věnoval se fotografování, ilustroval řadu knih. Ilustroval díla osobností moderní katolické literatury, jako byli Jakub Deml, Bedřich Konařík a František Odvalil. Svůj vztah ke Slovensku a motivu Jánošíka vyjádřil v ilustracích k Bottově Smrti Jánošíkově. Jedním z vrcholů Dušova ilustrátorského díla bylo vydání Bezručových Slezských písní z roku 1927. Významné byly jeho ilustrace pohádek Vojtěcha Martínka (U jasného plamene) a Viléma Závady (Devět pávů), kde je opět patrná Dušova bohatá a nevyčerpatelná imaginace, díky níž svým osobitým způsobem vylíčil nejen dramatičnost a náboj těchto pohádek, ale také jejich poetickou a lyrickou část.


Vernisáž ve čtvrtek 23. března 2023 v 17.00 hodin v Muzeu Beskyd Frýdek-Místek.
Výstava potrvá do neděle 18. června 2023.


Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

od 11.4.

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.