Program akcí

Program akcí

Ivan Acher | Písně blízko smrti

23
květen
Ivan Acher | Písně blízko smrti

Ivan Acher | Písně blízko smrti

Čtvrtek 23. 5. 2019 v 19 hodin / Ivan Acher / Písně blízko smrti / literárně-hudební večer / Umění překladu

Ivan Acher — hudba, Jana Vébrová — zpěv,
Vanda Šípová — árie z opery Sternenhoch v esperantu,
Miroslav Malovec — přednáška o esperantu


Ivan Acher


Se štěstím nevystudovaný hudebník a skladatel, který své působení na scéně elektroakustické hudby přirozeně propojuje kompozicemi v oblasti soudobé hudby. Jeho tvorba se vyznačuje progresívním nadžánrovým hledačstvím a překvapivými přístupy k instrumentaci, aranži i používání hudebních a nehudebních nástrojů, které si sám vyrábí. Od roku 2002 spolupracuje s Agon Orchestra – souborem pro soudobou hudbu, pro který vytvořil bezmála 20 orchestrálních skladeb. Jeho orchestrální skladby zazněly na festivalech vážné hudby v Praze (Pražské jaro) a v mnoha dalších evropských městech. Významnou součástí jeho tvorby je hudba pro taneční a divadelní inscenace. Soupis přesahuje 150 titulů realizovaných u nás a v zahraničí. Na objednávku Národního divadla v Praze napsal operu Sternenhoch, která se po letošní premiéře setkala s velkým úspěchem u veřejnosti i kritiky.

Jana Vébrová

je hodně svérázná a osobitá písničkářka z Lužických hor. Právě ona "vykořeněnost" tamějšího kraje a nula procent folklóru ji asi donutilo najít si svůj vlastní, na české scéně nevídaný způsob pěveckého projevu, nikde neškolené hry na akordeon a skladebnosti jejích písní. V tomto je naprosto originální, neovlivněná a mimočasová. Svoji každou píseň se snaží vystavět novým, neopakovatelným způsobem. Přestože je samorost spolupracovala na několika úspěšných představeních a projektech s Pražským komorním divadlem - Divadlem Komedie (Weissenstein, Miu@see poetry musical) a orchestrem pro soudobou hudbu Agon Orchestra (DG 307 remix, Magorova Summa, Typornamento - Milan Adamčiak). Mezinárodního úspěchu dosáhla v tanečním představení "La
Loba" Lenka Vagnerová Company, s nímž získala cenu Herald Angel a nominaci na Total Theatre Award na prestižním festivalu Fringe v Edinburghu.
V červnu 2007 vydala s Ivanem Acherem své debutové album „Kykyrý“ u Indies Scope.

Vanda Šípová


absolvovala Pražskou konzervatoř. Zpěv studovala u Václava Zítka, v současné době studuje u Vladimira Chernova. Vystupuje v Divadle J. K. Tyla v Plzni, F. X. Šaldy v Liberci a Národním divadle v Brně. Její současný repertoár zahrnuje role, jako jsou mj. Královna noci (Kouzelná flétna), Gilda (Rigoletto), Ofelie (Hamlet) a Glauce (Medea). Ráda se zúčastňuje moderních projektů, ve kterých se prolínají různé divadelní žánry (zpívala například na slavnostním zahájení a zakončení MFF Karlovy Vary 2017, muzikál Fantom opery, Bernsteinova Mše). Účinkuje i v několika činoherních inscenacích (Studio hrdinů Praha, ND Brno, DJKT). Úspěšně se zúčastnila i mezinárodních soutěží; Vissi d'arte – 2. místo, první cena na soutěži v Montrealu, cena Slovenského národního divadla na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech ad. V pražském Národním divadle debutovala v roli Helgy (Ivan Acher: Sternenhoch) v dubnu 2018.

Miroslav Malovec


Narozen 8.12.1953 v Brně. Esperantista, redaktor esperantského věstníku, učebnice esperanta a slovníky, překlady do esperanta, autor učebnice češtiny pro zahraniční turisty. První redaktor a správce české Wikipedie. Žije v Brně a pracuje jako prodavač elektrosoučástek.Poté, co se Miroslav Malovec v mládí seznámil s mezinárodním jazykem esperanto, rychle se zapojil do činnosti esperantské komunity, stal se členem sekce mládeže Českého esperantského svazu (ČES) a svou proesperantskou činnost zahájil vyučováním v Letním esperantském táboře (Somera Esperanto-Tendaro) v Lančově. Působí také jako lektor korespondenčních kurzů esperanta a jako člen zkouškové komise ČES. Za jeho zásluhy spojené s výukou mládeže a aktivní proesperantskou činností v prostředí internetu mu bylo v roce 2006 uděleno čestné členství v České esperantské mládeži.

pořádá GalerieVěž, www.svatojanskavez.cz


Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

web zadní strana

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.