Program akcí

Program akcí

Oblaka na Palouku a poezie v Kapitole Matěj Lipavský

10
říjen
Oblaka na Palouku a poezie v Kapitole Matěj Lipavský

Oblaka na Palouku a poezie v Kapitole Matěj Lipavský

Čt | 17.00
Galerie FM, Palackého 133

Oblaka jsou viditelné soustavy malých částic vody nebo ledu v atmosféře, liší se vzhledem, výškou, ve které vznikají, i vlastnostmi. Jejich názvy se tvoří kombinací čtyř latinských slov, jsou to cirrus – řasa, stratus – vrstva, nimbus – déšť a cumulus – kupa.

17:00 Oblaka na Palouku, beseda s Jiřím Pěluchou 

Oblaka můžete od 13. 9. do 12. 10. v rámci výstavy SPLAVI uvidět i velmi nízko, na Palouku. Jsou to přípravné obrazy, malíře a básníka, Matěje Lipavského k ilustracím kapesního atlasu oblaků (nakladatelství Bylo nebylo 2019). Během besedy nám letec Jiří Pělucha, člen Aeroklubu Frýdlant na Ostravicí, oblaka odborně popíše a přiblíží nám okolnosti jejich proměn.

18:00 Matěj Lipavský, autorské čtení poezie, knihkupectví Kapitola

Z Palouku se přesuneme do knihkupectví Kapitola, kde jsou paralelně ke shlédnutí i Matějovy textové skicy, pod názvem Printscreeny, kterými do mobilu zaznamenává prchavou impresi okamžiku ve slovech.

Matěj Lipavský se věnuje malbě a poezii. V nakladatelství Host mu vyšly básnické sbírky Nika (2016) a Genciána (2021). Je zastoupen v antologii Nejlepší české básně 2015. Poezii a další texty publikoval v Revolver Revue, Listech, Přítomnosti nebo Ravtu. Ilustroval např. knihy Věry Jirousové – Tweety 1956 – 1963 (cena SČUG Hollar za vynikající ilustrační doprovod v rámci soutěže Nejkrásnější kniha roku 2018), Jiřího Hájíčka – Muž na pokraji vzplanutí (spolu s designérkou Lucií Zajíčkovou Kaňovou třetí místo v rámci soutěže Nejkrásnější kniha roku 2019 v sekci krásná literatura), Tomáše Gabriela – Prequel nebo Ondřeje Hložka – Slezský nonstop. V letech 2019 – 2023 byl výtvarným redaktorem literárního měsíčníku PLAV. Učí kresbu a figurální kresbu na VOŠUP a SUPŠ v Praze na Žižkově.


SPLAVI 2024


Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

kFM24-10-plakat nahled novy

Stáhnout

Kulturní program

kFM24-10-web

Stáhnout

Předplatné

Předplatné podzim 2024 titulka

Stáhnout

Kino Vlast

Snímek obrazovky 2024-10-09 192855111

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.